Η δυσκοιλιότητα PDF Εκτύπωση E-mail
Η δυσκοιλιότητα γενικά ορίζεται ως μείωση της συχνότητας των εντερικών κενώσεων και χαρακτηρίζεται από δυσκολία στην αφόδευση και σκληρά και καθόλου υδαρά κόπρανα. Είναι συνήθως αποτέλεσμα αργής κινητικότητας του γαστρεντερικού με ταυτόχρονη συσσώρευση περιττωμάτων στο κατιόν κόλον.
 
Αιτιολογία
    Οι αιτίες της εμφάνισης δυσκοιλιότητας είναι ποικίλες. (βλέπε πίνακα)
Ιδιοπαθής δυσκοιλιότητα ξεκινά συνήθως κατά την παιδική ή εφηβική ηλικία. Ενήλικες υποφέρουν πολλές φορές από δυσκοιλιότητα λόγω κακής διατροφής, έλλειψης σωματικής άσκησης και έλλειψης μυικού τόνου στο κόλον. Διατροφικοί παράγοντες  που συμβάλλουν στην εμφάνιση δυσκοιλιότητας περιλαμβάνουν μη επαρκή κατανάλωση υγρών, μικρή περιεκτικότητα των τροφίμων σε φυτικές ίνες και υπερβολική κατανάλωση τροφών που ευνοούν τη δημιουργία καθόλου υδαρών κοπράνων.
Η δυσκοιλιότητα είναι συνήθης φαινόμενο σε ασθενείς με ελκώδη κολίτιδα που περιορίζεται στο ορθό. Όταν οι παραπάνω ασθενείς αντιδιαρροϊκά φάρμακα για να καταπολεμήσουν τη διάρροια λόγω κολίτιδας, αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση κοπράνων σε περιοχή του εντέρου που δε νοσεί. Επίσης δυσκοιλιότητα μπορεί να εμφανιστεί σε  ασθενείς οι οποίοι πάσχουν από υποθυρεοειδισμό, στένωση εντέρου και καρκίνο του γαστρεντερικού.

Φάρμακα που προκαλούν δυσκοιλιότητα
Αναλγητικά (συμπεριλαμβανομένου των NSAIDS)
Αναισθητικά
Αντιόξινα (ενώσεις ασβεστίου και αργιλίου)
Αντιχολινεργικά
Αντιπαροξυσμικά
Αντικαταθλιπτικά
Θειϊκό βάριο
Βενζοδιαζεπίνες (ειδικά αλπραζολάμη και εσταζολάμη)
Βισμούθιο
Διουρετικά
Γαγγλιοπληγικά
Αντιαναιμικά
Φάρμακα για την υπερλιπιδαιμία (χολεστυραμίνη, πραβαστατίνη)
Υποτασικά (αναστολείς ΜΕΑ, β-αποκλειστές, αποκλειστές καναλιών Ca)
Υπερβολική χρήση καθαρτικών
Αναστολείς της ΜΑΟ
Τοξικότητα από βαρέα μέταλλα (As, Pb, Hg, P)
Μυοχαλαρωτικά
Οπιούχα
Παρασυμπαθολυτικά
Αντιπαρκινσονικά (βρωμικρυπτίνη, σελεγιλίνη)
Αντιψυχωσικά (φαινοθειαζίνες, βουτυροφαινόνες)Συμβουλές

•    Τα καθαρτικά μέσα δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται τακτικά. Πρέπει να χρησιμοποιούνται φυσικότερες μέθοδοι, όπως δίαιτα, άσκηση και αναρρόφηση υγρών, για την ενθάρρυνση της τακτικής εντερικής δραστηριότητας.
•    Η χρήση καθαρτικού για την θεραπεία της δυσκοιλιότητας πρέπει να είναι ένα προσωρινό μόνο μέτρο. Όταν επανέλθει η ομαλότητα η χρήση καθαρτικών πρέπει να διακοπεί.
•    Τα καθαρτικά δεν είναι σχεδιασμένα για μακροπρόθεσμη χρήση. Αν δεν φέρουν αποτελέσματα μετά από 1 εβδομάδα, τότε πρέπει να αναζητηθεί η συμβουλή ιατρού.
•    Αν εμφανιστεί κάποιο δερματικό εξάνθημα μετά τη λήψη ενός καθαρτικού που περιέχει φαινολοφθαλείνη από τον ασθενή, τότε πρέπει να διακοπεί η χρήση του προϊόντος και να αναζητηθούν συμβουλές ιατρού.
•    Τα αλατούχα καθαρτικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται καθημερινά, ούτε να χορηγούνται στοματικά σε παιδιά κάτω των 6 ετών ή πρωκτικά σε βρέφη κάτω των 2 ετών.
•    Η δόση ενός διεγερτικού προϊόντος δεν πρέπει να εξατομικεύεται για το κατάλληλο αποτέλεσμα.
•    Το ορυκτέλαιο πρέπει να αποφεύγεται σε παιδιά κάτω των 6ν ετών, και δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με μαλακτικά καθαρτικά, κατά τη διάρκεια κύησης, σε ηλικιωμένους ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτικά.
•    Το ρετσινόλαδο δεν πρέπει να χρησιμοποιείται για τη θεραπεία της δυσκοιλιότητας.
•    Τα κλύσματα και τα υπόθετα πρέπει να χορηγούνται ορθά προκειμένου να είναι αποτελεσματικά.
•    Τα καθαρτικά δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά την παρουσία κοιλιακού πόνου, περιπρωκτικών βλαβών, ναυτίας, εμετών, πρηξίματος ή συσπάσεων χωρίς τη συμβουλή ιατρού.
•    Τα καθαρτικά που περιέχουν φαινολοφθαλείνη ή κασσία μπορεί να αποχρωματίσουν τα ούρα. Τα καθαρτικά που περιέχουν φαινολοφθαλείνη μπορεί να αποχρωματίσουν τα περιττώματα και τα ούρα από ροζ ως ερυθρά, ανάλογα με αλκαλικότητα.

 
_______________________________________________________________

Το πρόγραμμα "Ανάπτυξη γυναικείας απασχόλησης και επιχειρηματικότητας"
συγχρηματοδοτείται απο το ευρωπαΐκό κοινοτικό ταμείο και το ελληνικό δημόσιο
More Info

Η δυσκοιλιότητα
Η δυσκοιλιότητα γενικά ορίζεται ως μείωση της συχνότητας των εντερικών κενώσεων και
χαρακτηρίζεται από δυσκολία στην αφόδευση και σκληρά και καθόλου υδαρά κόπρανα.
Περισσότερα...

Φυτοθεραπεία
Με έναυσμα την εμπιστοσύνη στη φύση και με τη συμφιλίωση της με τη νέα τεχνολογία,
ο σύγχρονος άνθρωπος μπορεί να απευθυνθεί στη φυτοθεραπεία για λύσεις πιο φυσικές
και πιο αποτελεσματικές σε ήπια καθημερινά προβλήματα υγείας.
Περισσότερα...